בטיוטת חוזר מיום 22/11/2017 פרסמה רשות המיסים את עקרונות המיסוי במכירת מניות שכוללת תמורה עתידית ולפיו רווח הון מתרחש ביום מכירת הנכס וכאשר עסקינן במכירה שמתועדת בהסכם, אזי יום המכירה הינו היום שבו השתכלל החוזה בין הצדדים והתמורה הינה מחיר השוק של הנכס ביום מכירתו, ברם כאשר נקבע המחיר בתום-לב תהיה התמורה המחיר שנקבע בין הצדדים כאמור.
בחלק מעסקאות מכירת מניות נקבע שהתמורה /או חלקה תועבר במועד המאוחר ליום החתימה על הסכם המכר. תמורה עתידית זו בדרך כלל תלויה בגורמים הבאים:
א. סכום שקלי קבוע מראש או צמוד מדד/מטבע שישולם במועד ידוע מראש.
ב. סכום שמותנה בביצוע עתידי של החברה הנמכרת ו/או מותנה באירועי עתידי שיתרחש אם בכלל.
א. עסקאות מכירת מניות שכוללות תמורה ידועה
ככלל התמורה לצרכי מס תהא סך מצרפי נומינלי של התמורות שנקבעו בעסקה. ברם, אם ניתן ללמוד מתנאי העסקה, כי עסקת מכירת המניות כוללת עסקת אשראי, אזי יש לפצל את התמורה כדלקמן:
א. הערך הנוכחי של תזרים המזומנים יהא התמורה לצרכי מס בגין מכירת המניות.
ב. ההפרש בין הסכום המצרפי של התרומות העתידיות לבין הערך הנוכחי של תזרים המזומנים מהווה ריבית הגלומה בתשלומי הרוכש שדווחה בהתאם .
כאשר עסקינן במכירת מניות שהתמורה הידועה ממנה נפרשת על יותר משנתיים אזי תגבר האפשרות לסווגה כעסקה שגלומות בה שתי עסקאות (מכירה מניות ועסקת אשראי). לצורך היוון התשלומים יש לקחת את ריבית השוק ביום המכירה ולצורך כך, ניתן להתחשב בריבית הקבועה בתקנות מכוח סעיף 3(ט) או 3(י) לפקודה.
ב. עסקאות עם תמורה וודאית שתופקד בנאמנות עד להבטחת קיום מצגים שבהסתמך עליהם נחתמה עסקה:
במקרים אלו תהא התמורה סך כל סכומי התמורה שנקבעה בעסקה לרבות הסכומים שהופקדו בנאמנות וריבית והפרשי הצמדה ככל שיצברו בגין סכומים שהופקדו בנאמנות, החל מיום המכירה ועד למועד שחרורם יסווגו כהכנסות מימון.
ג. עסקאות למכירת מניות שכוללות תמורה מותנית
מכירת מניות בתמורה ידועה שבנוסף אליה נקבעת תמורה מותנת שמועברת בתאריך מאוחר ליום המכירה ולאחר שמתקיים התנאי לגביה ובהתאם לאבני הדרך שקבעו הצדדים בהסכם מכירת המניות. לדוגמה: מכירת מניות בתמורה לסכום קבוע ותמורה מותנית שתשולם בתום כל אחת משלוש שנות הכספים העוקבות שלאחר מכירת החברה בגובה %10 מהיקף המכירות השנתי העולות על רף המכירות שנקבע מראש או לאחר שיושג אישור ע"י גורם חיצוני (כגון FDA ).
רשות המסים קבעה שרכיב התמורה המותנית מהווה חלק מסך התמורה שנקבעה בעת מכירת המניות.
חריג: המקרים המפורטים להלן, לא יחשבו לעסקאות משולבות תמורה מותנית ולפיכך יחשבו למכירה רגילה לכל דבר ועניין (ראה סעיף א' וב' שלעיל)
1. עסקאות בהן תשלום התמורה, כולה או חלקה, מותנה בקבלת אישור/י רגולטור כגון הרשות להגבלים עסקיים, בנק ישראל וכו'.
2. חלק מהתמורה שהינו תלוי בתנאי שהסבירות להתממשותו הינה קרובה לוודאי.
3. חלק מהתמורה בסכום קבוע שנקבע מראש ותשלומו צפוי אך טרם נקבע עיתוי ביצוע התשלום בפועל.
4. חלק מהתמורה ניתן לאומדן מהימן במועד המכירה, ואולם לא ניתן להצביע על סכום מדויק.
5. חלק התמורה מהווה תמורה וודאית אשר תופקד בנאמנות עד להבטחת קיום מצגים אשר בהסתמך על התקיימותם נחתמה עסקה.
6. חלק מהתמורה שמתקבל בשווה כסף גם אם קיים קושי לאמוד את שווי הנכסים שהתקבלו.
בעסקה עם תמורה מותנת שאינה כלולה בחריג שלעיל, יום המכירה הוא יום אירוע המס ולכן כלל התמורות שבעסקה יחשבו כאילו התקבלו ביום המכירה. ברם, היות והתמורה המותנית אינה וודאית ו/או לא ניתנת לכימות ו/או מתקבלת לאחר שנים רשאי הנישום לדווח על התמורה המותנית בהתאם לעקרונות הבאים:
1. התמורה המותנית לא תהיה חלק מהתמורה בעת חישוב רווח ההון במועד אירוע המס, קרי מכירת הנכס.
2. בחישוב רווח ההון הנובע בעת המכירה, ייוחס לתמורה הוודאית מלוא המחיר המקורי של הנכס הנמכר.
3. חישוב המס הנובע מהתמורה המותנית - יידחה למועד/ים בו תמורה זו או חלקים ממנה ישולמו בפועל או שיהפכו לוודאיים, לפי המוקדם מבין השניים ובעת חישוב זה ייוחס לתמורה המותנית מחיר מקורי אפס.
4. בעת חישוב רווח ההון הנובע מהתמורה המותנית יקבעו יום המכירה ויום הרכישה ליום שנקבעו לעניין אירוע מס הנובע מהתמורה הוודאית על כל המשתמע מכך ולרבות חישוב רווח ההון שנצמח עד המועד הקובע ורווח הון בידי עולה חדש וכו' וניתן לקזז כנגד רווח הון זה רק הפסדים שנוצרו עד וכולל שנת המס בה חל אירוע המס בגין התמורה הוודאית.
5. השלכות המס לגבי רכיב התמורה המותנית (שיעורי המס והיטל על הכנסות גבוהות) יחולו בהתאם לשנת אירוע המס.
דיווח לפי ההוראות שלעיל יחול בכפוף לחתימת הסדר מול פ"ש וזאת חלף הדיווח השגרתי שהינו ברירת מחדל (צירוף כלל התמורות כאילו התקבלו ביום המכירה) והכל בכפוף לקביעת פ"ש שאכן עסקינן בתמורה מותנית וזאת לאחר שפ"ש הבטיח את גביית המס הנובעת מהתמורה המותנית (דרישה למינוי נאמן שבגין התמורה המותנית).