בהחלטת מיסוי 1138/18 נידון מקרה של הקצאת זכויות בשותפות נפט מוגבלת תושבת ישראל (להלן: "השותפות המוגבלת") שמתעתדת להירשם בבורסה. להלן עובדות רלוונטיות:

א.     השותף הכלכלי בשותפות (להלן: השותף הכלכלי") יהיה חברה מוגבלת.

ב.      במסגרת התשקיף, מוצעות לציבור יחידות השתתפות בשותף המוגבל בשותפות המוגבלת (להלן: "יחידות ההשתתפות") וכתבי אופציה הניתנים למימוש ליחידות ההשתתפות (להלן: "כתבי האופציה" או "האופציות").

ג.       השותף הכללי מעוניין לאמץ תכנית תגמול לעובדים, במסגרתה יוקצו כתבי אופציה ליחידות ההשתתפות לעובדים ונושאי משרה בשותפות המוגבלת, במסגרת סעיף 102 במסלול ההוני.

 

רשות המסים קבעה שיראו את השותפות כחברה מעבידה לעניין סעיף 102 לפקודה ואת הזכויות בשותפות כמניות ולכן על האופציות יחולו הוראות סעיף 102 לפקודה וזאת בכפוף לעמידה בכל התנאים הבאים:

 

א.     פעילות השותפות המוגבלת הינה לפי הוראות צו מס הכנסה (סוגי שותפויות שיש לראותן כחברה), התשע"ז-2017. לעניין זה השותפות המוגבלת תצרף לדוחותיה ביאור שלפיו היא עומדת בתנאי הצו.

 

ב.         השותפות המוגבלת תסווג כחברה לגבי בעלי הזכויות בה ולכן תוצאות פעילותה העסקית של השותפות ידווחו ברמת השותפות ולא יעלו לשותפים וישולם לגביהם מס חברות.

 

ג.          כל עוד הצו בתוקף, תסווג השותפות כחברה וכל חלוקת רווחים בפועל לבעלי הזכויות בה, תסווג לצרכי מס בישראל, כדיבידנד מחברה תושבת ישראל ויחולו ההוראות הבאות:

1.         דיבידנד שישולם לתושבי ישראל יחויב במס בשיעור הקבוע בסעיף 125ב לפקודה. 

2.         רווח הון שיווצר לבעל זכות תושב ישראל במועד מכירת הזכויות או במועד פירוק השותפות יחויב בשיעור המס הקבוע בסעיף 91 לפקודה.

3.         הפסדים ו/או רווחים, אשר ינבעו לשותפות מפעילותה העסקית, לא יהיו בני קיזוז ברמת בעלי הזכויות בשותפות.

 

ד.      העובדים שהינם בעלי האופציות לא יוכלו לבצע את הפעולות הבאות:

1.     לבצע "השקפה" לצרכי מס בישראל, של רווחי או הפסדי השותפות המוגבלת, לאחר שיהפכו לבעלי זכויות בה.

2.     לא יותרו הפסדים/ניכויים בגין האופציות שהוקצו למעט תוספת מימוש שתילקח בחשבון בעת חישוב שווי ההטבה או הפסד ההון שינבע במועד המימוש.

 

ה.     רווחים שיחולקו בפועל ע"י השותפות לעובדים, בעלי יחידות ההשתתפות, וטרם חל מועד המימוש כמשמעותו בסעיף 102 לפקודה יהיו ברי ניכוי מס במקור בהתאם למסלול המס שנבחר על ידי השותפות במועד הגשת התכנית, בעניינו, עסקינן במסלול רווח הון ולכן הניכוי במקור יהיה בשיעור 25%.

 

ו.       רווחים שיחולקו בפועל ע"י השותפות לעובדים, בעלי האופציות, וטרם מומשו ליחידות השתתפות, יהיו ברי ניכוי במקור בהתאם לסעיף 121 לפקודה וסעיף 121ב לפקודה.

 

ז.       האופציות לזכויות השותפות או הזכויות בשותפות יופקדו בידי הנאמן בסמוך להחלטת השותפות המוגבלת בדבר הענקתן ו/או הקצאתן ו/או הנפקתן, שתתקבל עד חלוף 30 ימים לפחות לאחר הגשת התכנית לפ"ש. הוראות סעיף 102 לפקודה יחולו על הנאמן והוא יהיה חייב בכל החיובים הנדרשים בהתאם להוראות הפקודה וכללי מס הכנסה (הקלות מס בהקצאת מניות לעובדים), התשס"ג-2003.

 

ח.     בעלי זכויות בשותפות שהינם תושבי ישראל יחויבו בהגשת דוחות מס בישראל.

 

ט.     על הזכויות המוקצות ו/או על העובדים לא יחולו הוראות תקנות מס הכנסה (ניכויים מהכנסת בעלי זכויות-נפט), התשט"ז-1956 ו/או תקנות מס הכנסה (כללים לחישוב המס בשל החזקה ומכירה של יחידות השתתפות בשותפות לחיפושי נפט), התשמ"ט-1988 לא יחולו על הזכויות המוקצות ו/או העובדים.

 

י.          במועד המימוש של האופציות המוקצות ע"י העובד תדווח השותפות/או הנאמן לפ"ש בו מתנהל תיק הניכויים של השותפות שלפיה יפורט אופן מימוש האופציות וחישוב שווי ההטבה לעובד.

 

יא.      במידה והשותפות המוגבלת או העובדים להם הוקצו האופציות לא יעמדו באחד מהתנאים המפורטים בהוראות אישור זה, יבוטל אישור זה למפרע, ברם, הפרה ע"י עובד יבטל את האישור רק ביחס לאותו עובד ויראו את ההקצאה כאמור כהקצאה ללא נאמן.

 

יב.      אישור זה בתוקף כל עוד הוראות פעילות השותפות המוגבלת והשקעותיה, עומדות בהוראות הצו וכל עוד הצו עצמו הינו בתוקף ובמקרה בו הוראות הצו לא יחולו על השותפות מכל סיבה שהיא הרי שעל כל המימושים של יחידות ההשתתפות ו/או של האופציות, אשר יבוצעו לאחר מועד זה יחולו הוראות סעיף 102(ג)(2) לפקודה.